Konferenciával ünnepeltük a MAJOSZ 25. évfordulóját

A MAJOSZ 25. évfordulója alkalmából 2018. szeptember 18-án Ipar 4.0 témakörben konferenciasorozatot indított a járműipar aktuális kérdései és változásai kapcsán, összekapcsolva a járműipar és a hozzá tartozó területek szereplőit. Az első 4:PONT:0 konferencia nemcsak az őszi szezon hazai nyitó autóipari rendezvénye volt, de a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya új konferenciaközpontjában szervezett első szakmai eseménye is egyben.

A konferencián megjelent közel 150 vendéget Dr. Nyírő József, a MAJOSZ elnöke, Dr. Háry András, az APZ Kft. ügyvezetője, Vigh László országgyűlési képviselő és miniszteri biztos, valamint Zalaegerszeg polgármestere, Balaicz Zoltán köszöntötte.

A nyitó szekcióban Dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár ismertette azokat a mérföldköveket, melyek a 2030-ig tartó időszak gazdaságpolitikai lépéseit jellemzik majd. Prof.Dr. Monostori Lászlótól, az MTA-Sztaki és a Nemzeti Technológiai Platform igazgatójától az innovációhoz szükséges gyártástechnológiai folyamatokról hallhattak rövid ízelítőt a megjelent autóipari vállalatok és intézmények képviselői. A járműipar számára az elsők között ezen a konferencián mutatkozott be Ligetfalvi Gábor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház nyáron kinevezett vezérigazgatója, aki a Kereskedőház jövőképéről és az általuk nyújtott lehetőségekről szólt néhány szót.

Dr. Nyírő József, elnök, Dr. György László, államtitkár

A konferencia kiemelt programpontja volt az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a MAJOSZ között a helyszínen aláírt Stratégiai Partnerségi Megállapodás, melynek keretei között az aláírók együttműködési szándékukat fejezték ki a járműiparhoz kötődő különböző innovációs területeken.

A konferencia későbbi szekcióiban elsősorban robotizációval, mesterséges intelligenciával, kutatás-fejlesztéssel és szakképzéssel kapcsolatos témakörök kaptak kiemelt szerepet. A rendezvény egyik alapvető célja volt, hogy segítsen kapcsolatokat kialakítani a jáműipari vállalatok és kutatás- fejlesztési intézmények között, ezzel is segítve az innovatív ötletek cseréjének lehetőségét. Záró előadásában Prof.Dr. Piskóti István, a Mentorius Képző- és Tudásközpont igazgatója kiemelte, hogy „a vállalkozások innováció-orientált versenystratégiáiban szinte minden értékalkotó folyamatelemben egyetemi tudás-partnerség, tudás-csere kívántatik, s az egyetemek küldetésük, társadalmi-gazdasági szerepük betöltését célul tűzi stratégiáikban is a vállalkozások meghatározó tudásforrásként és tudáspartnerként, vásárlóként is megjelennek. Összehangolt, integrált vállalkozói és egyetemi tudásstratégiákra van szükség.”

A 4:PONT:0 konferencián megjelent közel 150 szakmai vendégnek a délelőtti előadások után a MAJOSZ állófogadás keretében köszönte meg a részvételt és az elmúlt 25 év támogatását. A délutáni események között szerepelt a ZalaZONE Járműipari próbapálya körbejárása, és a bátrabb vendégek kipróbálhatták a DF Tuning élményautózás programját is.

 

Az idei konferencia kiállítói és támogatói voltak:

AUDI Hungária

Autóipari Próbapálya Zala Kft.

Austropannon

Annumerus Consulting

Axosuit

Bay Zoltán Nonprofit Kft.

Delta Tools Kft.

eCon Trading

Elas Kft.

Interpress Kft.

Iparicégek.hu

IFKA

Kárászy Kft.

Mentorius Képző- és Tudásközpont, Miskolci Egyetem

Mattor Kft.

Pécsi 3D Kutatóközpont

PMT Szerszámgép Kft.

SGS Kft.

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata

A Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége

Az 1993-ban a Magyar Suzuki Zrt. kezdeményezésére alakult Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége idén 25 éve sikeresen képviseli a hazánkban tevékenykedő járműipari beszállítókat mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten. A kezdő 23 alapító tagból mára 260 tagvállalatot tömörítő szövetség az egyik legnagyobb járműipari szakmai egyesülés Magyarországon. Szövetségünk elsődleges céljait egyszer sem tévesztettük szem elől, az elmúlt 25 évben támogattuk tagjainkat többek között nemzetközi színrelépésben, versenyképesség fejlesztésben, üzletkötésben és média megjelenésekben. Jelenleg több, mint 60 nemzetközi szervezettel tartjuk a kapcsolatot és segítjük a naprakész információk áramlását világszerte.

A jelenlegi rendkívül gyors és dramatikus piaci változásokra reagálva tagjaink érdekeinek képviseletében a jövőben továbbra is nagy hangsúlyt fektetünk a közösségépítésre, szemléletformálásra, információ átadásra és sikeres üzleti kapcsolatok építésére.

KIEMELT MAJOSZ PROGRAMOK 2018.

 1. október 17 – 19 – AUTOMOTIVE HUNGARY, MAJOSZ stand (307C)
 2. november – Váltsunk Biztonságosra – Munkavédelem a Járműiparban országos roadshow nyitó konferencia

SAVE THE DATE 2019.

MAJOSZ Villásreggeli – szakmai B2B találkozók kortárs megközelítésben

 1. szeptember 24. 4:PONT:0 konferencia

4:PONT:0 konferenciasorozat

Nem titkolt szándékunk egy olyan hazai, mégis nemzetközi konferenciasorozat létrehozása, amely nemcsak a Közép- és Kelet Európai országok, hanem a világ járműipari képviselői számára jelent biztos pontot évente a legújabb ipari technológiai trendek és irányok meghatározásában. Zalaegerszegen épül jelenleg Európa egyik legkomplexebb, a hagyományos járműdinamikai validáció mellett önvezető járművek tesztelésére is alkalmas tesztpályája, amely alkalmas helyszín arra, hogy évente egyszer összekapcsolja a járműipar meghatározó szereplőit, megoldásokat keresve aktuális technológiai kérdésekre, vagy a jövőbeli trendekre vonatkozólag.

Az Ipar 4.0 kifejezés ma egy divatos fogalom, napi szinten láthatjuk, ahogy a vállalatok világszerte újabb és újabb eddig elképzelhetetlen fejlesztésekkel és találmányokkal rukkolnak elő a piacon. Ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk a magyar járműiparral szemben támasztott magas szintű elvárásokat, a hazai járműipar szereplőinek egységes fellépésére van szükség. Az egységes fellépéshez nem csak a nagyvállalatoknak, de a kis- és középvállalati szektornak is meg kell tudnia felelni a kihívásoknak. A 4:PONT:0 konferenciasorozat célja, hogy a járműipar szereplőit bevonva a hazai vállalatoknak segítsen abban, hogyan fejlesszenek és váljanak a nemzetközi piac meghatározó szereplőivé.

Jövőbeli témáink között kiemelt szerepet kap majd:

 • az AI vagyis a mesterséges intelligencia a gyártástechnológiai folyamatokban
 • az aftermarket – ami a CLEPA előrejelzései szerint a következő 5 évben gyorsabban fejlődik, mint az elmúlt 20 évben összesen
 • az innováció és mérnöki fejlesztések kapcsolata
 • az önvezető mobilitás
 • az energiahatékony termelési eljárások
 • a robotizáció és munkaerőhiány kezelése
 • a K+F fejlesztések kezelése, proaktív kezdeményezése
 • elérhető támogatások a KKV szektor fejlődését elősegítve
 • exportpiaci lehetőségek, megjelenések
 • B2B találkozók, sikeres üzletkötési lehetőségek

KÉPGALÉRIA